
Przerwa świąteczna
Szanowni Państwo!
Od 22 grudnia do 2 stycznia nasze gospodarstwo będzie NIECZYNNE.
Serdecznie zapraszamy na zakupy od 3 stycznia.
Szanowni Państwo!
Od 22 grudnia do 2 stycznia nasze gospodarstwo będzie NIECZYNNE.
Serdecznie zapraszamy na zakupy od 3 stycznia.
Możemy śmiało stwierdzić, że tegoroczny sezon sprzedażowy dobiegł końca. Nie oznacza to jednak, że nie pracujemy!
Wciąż jesteśmy do Państwa dyspozycji – zapraszamy do składania rezerwacji roślin z odbiorem na wiosnę 2017.
Przy okazji, z chęcią udzielimy wyczerpujących informacji na temat oferowanych przez nas roślin. A to wszystko po to, aby byli Państwo w pełni zadowoleni z zakupów.
Sadzonki w doniczkach
Kiwi:
wszystkie odmiany
Agrest:
Aronia:
Borówka:
wszystkie odmiany
Cytryniec chiński
Hortensja:
Jagoda kamczacka:
Jeżyna:
Kolcowój pospolity:
Malina:
Malinojeżyna:
Porzeczka czarna:
Porzeczka czerwona:
Poziomka:
wszystkie odmiany
Świdośliwa:
wszystkie odmiany
Żurawina:
Sadzonki kopane:
Malina tradycyjna:
Maliny powtarzające:
Porzeczka czarna:
Listopad powoli dobiega końca. Co prawda do astronomicznej zimy jeszcze trochę, ale za oknem już pojawił się pierwszy śnieg. Aby odpowiednio przygotować nasze rośliny na przyjście zimy warto wiedzieć jakie zagrożenia czyhają na nie w tym najtrudniejszym dla nich okresie.
Śnieg. Dla naszych roślin bardzo niebezpiecznym zjawiskiem jest jego brak w momencie kiedy zaczynają już występować przymrozki ponieważ jest dla roślin bardzo dobrym izolatorem cieplnym. Chroni je także od słońca – w dzień zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu, a w nocy schładzaniu.
Jego nadmiar jednak też bywa niekorzystny. Kiedy zlodowacieje ogranicza roślinom dostęp powietrza. Potrafi też je mocno zdeformować oraz połamać.
Susza fizjologiczna. Pojęcie to oznacza, że roślina nie jest w stanie pobierać wody z otoczenia. To zjawisko najczęściej dotyka roślin liściastych. W przypadku pojawienia się nagłych mrozów zawarta w liściach woda odparowuje, ale nie może zostać uzupełniona, ponieważ gleba jest zamarznięta. Sytuację pogarsza słoneczna, wietrzna pogoda i niska wilgotność powietrza, ponieważ znacznie przyspiesza ten proces. Najczęściej rośliny bronią się przed takim stanem zwijając liście, jednak nie zawsze im się to udaje czego efektem są zżółknięte lub zbrązowiałe liście i oddzielająca się od pnia kora.
Rośliny w donicy o wiele gorzej zniosą mrozy ponieważ za sprawą małej ilości gleby ich korzenie nie są odpowiednio chronione, dlatego ważne jest, aby donica była odpowiednio duża (proporcjonalnie do rośliny).
Przede wszystkim ważne jest ich odpowiednie okrycie i ocieplenie. W zależności od rośliny w tym celu używamy suchych liści, trocin, styropianu, kopczyków z ziemi itp.
Wrażliwe na wiatr gatunki roślin należy osłonić ekranami (wetknięte w ziemię maty, gałęzie iglaków itp.) oraz zacieniować np agrowłókniną.
Aby rośliny dobrze zniosły mrozy oraz suszę dobrze wcześniej obficie je nawodnić.
Przy obfitych opadach śniegu, warto jego nadmiar strząsnąć z gałęzi, a przed śnieżycami zabezpieczyć rośliny obwiązując je sznurkiem.
Rośliny doniczkowe możemy zdołować lub ocieplić – w tym celu możemy użyć np grubej tkaniny lub wstawić je do większego pojemnika wyłożonego np papierem lub styropianem. Rośliny stojące na tarasie lub balkonie zaleca się odizolować od podłoża stawiając je np na styropianie. Jeżeli istnieje taka możliwość, niektóre rośliny warto wstawić do pomieszczeń.
Zapraszamy również do przeczytania innego naszego wpisu na ten temat TUTAJ.
Sezon przeziębieniowy w pełni. Pogoda za oknem idealnie sprzyja rozwojowi różnych infekcji. Tym, którzy stawiają na naturalne metody leczenia, na pomoc może przyjść syrop z malin.
Dlaczego warto w okresie jesiennym stosować ten syrop?
Owoce malin bogate są w witaminy dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Na poprawę odporności pozytywny wpływ ma także zawarty w nich kwas elagowy, który przy okazji jest silnym antyoksydantem. Maliny mają też działanie przeciwgorączkowe (pobudzają czynność gruczołów potowych, a parujący ze skóry pot powoduje obniżenie temperatury ciała). Pomogą nam również w walce z jelitówką, ponieważ zmniejszają biegunkę oraz hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za zatrucie, natomiast potas zawarty w malinach pomoże nam wyregulować gospodarkę wodno-elektrolitową.
Jak wykonać syrop malinowy?
Syrop malinowy jest bardzo prosty do zrobienia, a co najważniejsze, jeżeli nie zrobiliśmy go w sezonie, to możemy go wykonać również z mrożonych owoców (jak już kiedyś pisaliśmy TUTAJ, mrożone owoce nie tracą na wartościach odżywczych). Poniżej opisany przepis różni się od wielu innych tym, że owoce nie zostają poddane obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowujemy więcej cennych substancji. Dodatkowym jego atutem jest zawartość miodu zamiast cukru, który również posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
Co potrzebujemy?
Opcjonalnie:
Maliny blendujemy na gładką papkę, dodajemy miód oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać do 14 dni.
Aby wzmocnić jego zdrowotne właściwości polecamy dodać do niego sok z imbiru:
Obrany i pokrojony w plastry imbir zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę aby puścił soki. Tak przygotowany syrop odcedzamy i dodajemy do wyżej opisanego syropu. Odstawiamy do lodówki.
Podajemy 1 łyżkę 3 razy dziennie.
Ze względu na zawartość miodu nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia.
Źródło:
Szanowni Klienci! Uprzejmie informujemy, że w dniach 17 – 18 kwietnia 2025 roku nasze gospodarstwo szkółkarskie przy ul. Krężnickiej 100 w Lublinie będzie nieczynne. Zapraszamy po świętach! …