Jagoda kamczacka to krzew jagodowy, który w Polsce dopiero zyskuje popularność. Roślina ta wyróżnia się długowiecznością i odpornością na mrozy, dlatego zyskuje zainteresowaniem również wśród plantatorów. Owoce sadzonek jagody kamczackiej smakują podobnie do owoców borówki amerykańskiej. Rośliny te jednak różnią się wymaganiami uprawy.
Pochodzenie:
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica), inaczej wiciokrzew siny, jest rośliną pierwotnie wywodzącą się głównie z obszarów wilgotnych półkuli północnej (wzdłuż rzek, leśnych polan) – Rosji, Kanady oraz Japonii (Hokkaido), gdzie jej uprawa od wieków była ceniona i wykorzystywana w medycynie ludowej.
Jagoda kamczacka – zastosowanie, właściwości:
Jagoda kamczacka posiada również wiele składników odżywczych i właściwości niezwykle istotnych dla branży medycznej i spożywczej. Owoc ten należy do grona roślin o właściwościach prozdrowotnych, wyróżnia ją szczególnie:
- zawartością witamin oraz minerałów przewyższa większość popularnych owoców jagodowych,
- zawiera 4-krotnie wyższy poziom antyoksydantów, niż malina, borówka czy truskawka,
- polecana w profilaktyce antyrakowej,
- wspomaga układ odpornościowy,
- pomaga walczyć z nadciśnieniem oraz obniża ryzyko zawału serca,
- wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego,
- wpływa na spowolnienie procesów starzenia komórek,
- napar z gałęzi jagody kamczackiej ma właściwości moczopędne,
- liście działają przeciwzapalnie,
- kwiaty krzewu są stosowane w stanach przeziębieniowych.
W Polsce sadzonki jagody kamczackiej znane są już na rynku od ponad 30-stu lat. Obecnie ich popularność wzrasta również w uprawach na terenie Europy, w dużym stopniu dzięki unijnej rejestracji owoców jagody kamczackiej na rynek spożywczy.
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem na naszej stronie, gdzie znajduje się więcej informacji na temat rejestracji owoców jagody kamczackiej: Rejestracja owoców jagody kamczackiej Krzewiński.
Uprawa – sadzonki jagody kamczackiej
Krzewy jagody kamczackiej osiągają wysokość od 0,8 do 2,5 metrów wysokości. Ich długowieczność sięga nawet 50 lat, a okres produkcyjny wynosi od 20 do 30 lat. Roślina jest dwupłciowa, ale obcopylna dlatego wymaga zapylania krzyżowego zatem im większa różnorodność odmian, tym zbiory są większe. Zaczyna owocować po około roku od założenia uprawy, na przełomie maja i czerwca. Owoce są nieco podłużne, o ciemnoniebieskiej barwie. Starsze odmiany mają delikatnie cierpko-kwaśny smak, zaś nowe są to odmiany deserowe – słodkie.
Sadzonki jagody kamczackiej są w stanie rosnąć dobrze na glebach niemalże każdych z wyjątkiem ciężkiej, gliniastej oraz lekkiej, piaszczystej. Optymalne pH podłoża wynosi 5,5-6,5. Jest światłolubna, toleruje delikatne zacienienie. Preferuje stanowiska wilgotne, co dobrze wpływa na ilość i jakość owoców oraz rozwój systemu korzeniowego. Krzewy są całkowicie odporne na mróz, co pozwala na funkcjonowanie w temperaturze sięgającej -45°C, kwiaty znoszą -80°C.
SADZONKI JAGODY KAMCZACKIEJ:
Odmiany rosyjskie:
Odmiany kanadyjskie:
Odmiany polskie:
Zapraszamy do przeczytania artykułu na temat historii sadzonek jagody kamczackiej w Polsce i za granicą.
Jakie pierwsze sadzonki jagody kamczackiej trafiły na nasz polski rynek? Dlaczego nie cieszyły się dużym zainteresowaniem? Jakie zmiany na rynku wprowadziły nowe odmiany pochodzące z rosyjskiej oraz kanadyjskiej hodowli?
Odpowiedzi znajdziecie pod tym linkiem: Artykuł – „Sadzonki jagody kamczackiej kiedyś a dziś”