W stanie naturalnym występuje w górskich lasach oraz dolinach rzek Wschodniej Azji, głównie Chin, Korei i Syberii gdzie ma zastosowanie jako roślina ozdobna, lecznicza i konsumpcyjna. W Polsce jest stosunkowo mało znanym pnączem.
Cytryniec ma wszechstronne zastosowanie w medycynie. Jest stosowany jako „adaptogen” do zwiększania odporności na choroby i stres, zwiększenie energii oraz zwiększania sprawności fizycznej i wytrzymałości. Ma właściwości przeciwstarzeniowe, wspomaga normalizację poziomu cukru we krwi oraz stymuluje układ odpornościowy. Oprócz tego jest również rośliną ozdobną, w Polsce zdarzają się nasadzenia w parkach, ogrodach i przydomowych altanach. Jak wiele innych owoców, owoce cytryńca używa się do wytwarzania dżemów, konfitur i soków.
Cytryniec jest pnączem wieloletnim, jednopiennym, którego elastyczność łodygi pozwala na oplatanie pni drzew. Dorasta od 8 do 15 m, a średnica waha się od 1 do 1,5 m. Kwiaty są drobne, białe, kremowe lub różowe i rozwijają się na przełomie maja i czerwca. Okres dojrzewania cytryńca przypada na wrzesień i październik. Owoce są kuliste, błyszczące, o czerwonym zabarwieniu.
Sadzonki cytryńca wymagają gleb żyznych i wilgotnych. Owocuje korzystnie na stanowiskach dobrze oświetlonych aczkolwiek niebezpośrednio nasłonecznionych. Można go uprawiać przy ogrodzeniach, pergolach, ścianach. Jest rośliną mrozoodporną – wytrzymuje temperatury nawet do -40oC. Cytryńca można sadzić przez cały sezon wegetacji, dlatego ważna jest dbałość o jakość i przygotowanie sadzonki do nasadzenia.