Sadzonki winorośli

VITIS VINIFERA

Winorośl, jako jedna z najstarszych roślin, uprawiana była przez starożytne społeczeństwa Bliskiego Wschodu już ponad 4 000 lat p.n.e. i nie wykluczone, że wcześniej. Odnotowano, iż w Egipcie wykorzystywanie winogron do produkcji wina datowana jest na 2 500 rok p.n.e., a wiele odniesień biblijnych czy mitologicznych wskazuje na niemałe znaczenie przemysłu winiarskiego na tych terenach.

Naturalne środowisko występowania sadzonek winorośli obejmowało rozległe obszary na terenach basenów Morza Śródziemnego, a kultywacja rośliny ma swoje początki w rejonach Gruzji, Armenii oraz Grecji. Ekspansja krzewu objęła Włochy, Portugalię, Tunezje, Hiszpanię i Francję. Z czasem zapotrzebowanie wzrosło, co spowodowało zwiększenie popularności i realizację upraw na terenie całej Europy, częściach Stanów Zjednoczonych i Południowej Afryki. Rolę, jaką odegrało wino w chrześcijańskiej mszy pomogło utrzymać przemysł po upadku Cesarstwa Rzymskiego, a zakony zachowały i rozwinęły wiele cenionych obszarów produkcji wina w Europie.

Oprócz wina, z czego najbardziej zasłynął krzew, należy pamiętać o innych możliwościach tej rośliny. Owoce winorośli są również suszone w celu produkcji rodzynek. Pozostałości po przetwórstwie gron na wina, tzw. wytłoczyny, oraz liście zerwane przed zbiorem owoców są wartościowym składnikiem pasz dla koni i bydła, tudzież nawozu.

Winorośl jest krzewem pnącym, sięgającym wysokości (w zależności od prowadzenia uprawy) do 40 m przy 1,5 m obwodzie. Pień jest nieregularny, delikatnie skręcony. Liście są dłoniaste z ząbkowanymi brzegami, połączone z głównym pędem przy pomocy ogonka liściowego. Kwiaty mają charakter wiechów, są drobne, wonne, obupłciowe i owadopylne. Owoce winorośli są zebrane w grona kuliste lub podłużne, w smaku słodkie, słodko-kwaśne i soczyste. W zależności od odmiany uprawnej kolory owoców oscylują od jasnozielonych, przez różowy, bordowy do granatowego.

Sadzonki winorośli dobrze czują się w nasłonecznionych, odsłoniętych stanowiskach. Ich korzenie wytrzymują temperaturę do -12oC. Odczyn gleby powinien wynosić od około 6,5 do 7,2 pH. Stanowisko nie powinno być podmokłe, systematycznie użyźniane. Ważne jest, iż w odmiany winorośli mają indywidualne preferencje miejsca warunków wzrostu, dlatego warto przed nasadzeniami upewnić się co do charakterystyki danej odmiany.

Praca przy zbiorach

Zapraszamy do pracy przy zbiorach truskawki. Obecnie płacimy 3zł za łubiankę. Praca jest od poniedziałku do soboty. Godziny elastyczne. Szczegółowe informacje pod numerem telefonu: 608572872 lub …

Czytaj więcej


2 edycja dni jagodowych – zapraszamy!

Zapraszamy w ten weekend (27-28.06.2020) na drugą odsłonę weekendu z jagodą kamczacką. Zasady obowiązują te same co na naszym pierwszym jagodowym spotkaniu.

Czytaj więcej


Weekend o smaku jagody kamczackiej!

Zapraszamy już w ten weekend na dni otwarte naszej plantacji z jagodą kamczacką. Oferujemy Państwu możliwość spędzenia miłego czasu z rodziną na małym pikniku, gdzie będzie można najeść …

Czytaj więcej