Sadzonki winorośli

VITIS VINIFERA

Winorośl, jako jedna z najstarszych roślin, uprawiana była przez starożytne społeczeństwa Bliskiego Wschodu już ponad 4 000 lat p.n.e. i nie wykluczone, że wcześniej. Odnotowano, iż w Egipcie wykorzystywanie winogron do produkcji wina datowana jest na 2 500 rok p.n.e., a wiele odniesień biblijnych czy mitologicznych wskazuje na niemałe znaczenie przemysłu winiarskiego na tych terenach.

Naturalne środowisko występowania sadzonek winorośli obejmowało rozległe obszary na terenach basenów Morza Śródziemnego, a kultywacja rośliny ma swoje początki w rejonach Gruzji, Armenii oraz Grecji. Ekspansja krzewu objęła Włochy, Portugalię, Tunezje, Hiszpanię i Francję. Z czasem zapotrzebowanie wzrosło, co spowodowało zwiększenie popularności i realizację upraw na terenie całej Europy, częściach Stanów Zjednoczonych i Południowej Afryki. Rolę, jaką odegrało wino w chrześcijańskiej mszy pomogło utrzymać przemysł po upadku Cesarstwa Rzymskiego, a zakony zachowały i rozwinęły wiele cenionych obszarów produkcji wina w Europie.

Oprócz wina, z czego najbardziej zasłynął krzew, należy pamiętać o innych możliwościach tej rośliny. Owoce winorośli są również suszone w celu produkcji rodzynek. Pozostałości po przetwórstwie gron na wina, tzw. wytłoczyny, oraz liście zerwane przed zbiorem owoców są wartościowym składnikiem pasz dla koni i bydła, tudzież nawozu.

Winorośl jest krzewem pnącym, sięgającym wysokości (w zależności od prowadzenia uprawy) do 40 m przy 1,5 m obwodzie. Pień jest nieregularny, delikatnie skręcony. Liście są dłoniaste z ząbkowanymi brzegami, połączone z głównym pędem przy pomocy ogonka liściowego. Kwiaty mają charakter wiechów, są drobne, wonne, obupłciowe i owadopylne. Owoce winorośli są zebrane w grona kuliste lub podłużne, w smaku słodkie, słodko-kwaśne i soczyste. W zależności od odmiany uprawnej kolory owoców oscylują od jasnozielonych, przez różowy, bordowy do granatowego.

Sadzonki winorośli dobrze czują się w nasłonecznionych, odsłoniętych stanowiskach. Ich korzenie wytrzymują temperaturę do -12oC. Odczyn gleby powinien wynosić od około 6,5 do 7,2 pH. Stanowisko nie powinno być podmokłe, systematycznie użyźniane. Ważne jest, iż w odmiany winorośli mają indywidualne preferencje miejsca warunków wzrostu, dlatego warto przed nasadzeniami upewnić się co do charakterystyki danej odmiany.

Wolne stanowiska pracy!

Szanowni Państwo, poszukujemy kandydatów na następujące stanowiska: kierowca autobusu pracownik obsługi klienta pracownik produkcji ogrodniczej Szczegóły dostępne są na naszym profilu OLX, gdzie …

Czytaj więcej


Przerwa Świąteczna

Szanowni Państwo, W dniach 02.04.21 – 05.04.21 nasza firma będzie nieczynna. Na zakupy zapraszamy zaraz po Świętach, pracować będziemy wtedy już w regularnym wymiarze czasu – w dni powszednie …

Czytaj więcej


Zapraszamy na zakupy w sklepie internetowym!

W końcu zza chmur wychyla się słońce, śnieg topnieje, nasze termometry pokazują wartości na plusie… Jeszcze mamy luty, ale już czuć powiew wiosny! Teraz jest idealna pora żeby pomyśleć …

Czytaj więcej