Winorośl, jako jedna z najstarszych roślin, uprawiana była przez starożytne społeczeństwa Bliskiego Wschodu już ponad 4 000 lat p.n.e. i nie wykluczone, że wcześniej. Odnotowano, iż w Egipcie wykorzystywanie winogron do produkcji wina datowana jest na 2 500 rok p.n.e., a wiele odniesień biblijnych czy mitologicznych wskazuje na niemałe znaczenie przemysłu winiarskiego na tych terenach.
Naturalne środowisko występowania sadzonek winorośli obejmowało rozległe obszary na terenach basenów Morza Śródziemnego, a kultywacja rośliny ma swoje początki w rejonach Gruzji, Armenii oraz Grecji. Ekspansja krzewu objęła Włochy, Portugalię, Tunezje, Hiszpanię i Francję. Z czasem zapotrzebowanie wzrosło, co spowodowało zwiększenie popularności i realizację upraw na terenie całej Europy, częściach Stanów Zjednoczonych i Południowej Afryki. Rolę, jaką odegrało wino w chrześcijańskiej mszy pomogło utrzymać przemysł po upadku Cesarstwa Rzymskiego, a zakony zachowały i rozwinęły wiele cenionych obszarów produkcji wina w Europie.
Oprócz wina, z czego najbardziej zasłynął krzew, należy pamiętać o innych możliwościach tej rośliny. Owoce winorośli są również suszone w celu produkcji rodzynek. Pozostałości po przetwórstwie gron na wina, tzw. wytłoczyny, oraz liście zerwane przed zbiorem owoców są wartościowym składnikiem pasz dla koni i bydła, tudzież nawozu.
Winorośl jest krzewem pnącym, sięgającym wysokości (w zależności od prowadzenia uprawy) do 40 m przy 1,5 m obwodzie. Pień jest nieregularny, delikatnie skręcony. Liście są dłoniaste z ząbkowanymi brzegami, połączone z głównym pędem przy pomocy ogonka liściowego. Kwiaty mają charakter wiechów, są drobne, wonne, obupłciowe i owadopylne. Owoce winorośli są zebrane w grona kuliste lub podłużne, w smaku słodkie, słodko-kwaśne i soczyste. W zależności od odmiany uprawnej kolory owoców oscylują od jasnozielonych, przez różowy, bordowy do granatowego.
Sadzonki winorośli dobrze czują się w nasłonecznionych, odsłoniętych stanowiskach. Ich korzenie wytrzymują temperaturę do -12oC. Odczyn gleby powinien wynosić od około 6,5 do 7,2 pH. Stanowisko nie powinno być podmokłe, systematycznie użyźniane. Ważne jest, iż w odmiany winorośli mają indywidualne preferencje miejsca warunków wzrostu, dlatego warto przed nasadzeniami upewnić się co do charakterystyki danej odmiany.
Odmiany o granatowych owocach:
- Marechal Foch - nowość
- Alden - nowość
- Agat Donskij
- Ajwaz
- Ałyj
- Beta
- Kodrianka
- Muskat Bleu
- Nadieżda Azos
- Nero
- Peage
- Regent
- Rondo
- Schuyler
- Sztołben
- Venus
Odmiany o różowych owocach:
- Canadice - nowość
- Reliance - nowość
- Swenson Red - nowość
- 217-40-3-1
- Arocznyj
- Denał
- Einset Seedless
- Katharina
- Maja
- Mińsk Różowy
- Muskat New York
- Nadieżda Ukrainy
- PG-12
- Rumene
- Zosia