Winorośl, jako jedna z najstarszych roślin, uprawiana była przez starożytne społeczeństwa Bliskiego Wschodu już ponad 4 000 lat p.n.e. i niewykluczone, że wcześniej. Odnotowano, iż w Egipcie wykorzystywanie winogron do produkcji wina, datowane jest na 2 500 rok p.n.e., a wiele odniesień biblijnych czy mitologicznych wskazuje na niemałe znaczenie przemysłu winiarskiego na tych terenach.
Naturalne środowisko występowania sadzonek winorośli obejmowało rozległe obszary na terenach basenów Morza Śródziemnego, a kultywacja rośliny ma swoje początki w rejonach Gruzji, Armenii oraz Grecji. Ekspansja krzewu objęła Włochy, Portugalię, Tunezje, Hiszpanię i Francję. Z czasem zapotrzebowanie wzrosło, co spowodowało zwiększenie popularności i realizację upraw na terenie całej Europy, częściach Stanów Zjednoczonych i Południowej Afryki. Rolę, jaką odegrało wino w chrześcijańskiej mszy, pomogło utrzymać przemysł po upadku Cesarstwa Rzymskiego, a zakony zachowały i rozwinęły wiele cenionych obszarów produkcji wina w Europie.
Zastosowanie winorośli
Oprócz wina, z czego najbardziej zasłynął krzew, należy pamiętać o innych możliwościach tej rośliny. Owoce sadzonki winorośli są również suszone w celu produkcji rodzynek. Pozostałości po przetwórstwie gron na wina, tzw. wytłoczyny, oraz liście zerwane przed zbiorem owoców są wartościowym składnikiem pasz dla koni i bydła, tudzież nawozu.
Wygląd - sadzonki winorośli
Winorośl jest krzewem pnącym, sięgającym wysokości (w zależności od prowadzenia uprawy) do 40m przy 1,5m obwodzie. Pień jest nieregularny, delikatnie skręcony. Liście są dłoniaste z ząbkowanymi brzegami, połączone z głównym pędem przy pomocy ogonka liściowego. Kwiaty mają charakter wiechów, są drobne, wonne, obupłciowe i owadopylne. Owoce winorośli są zebrane w grona kuliste lub podłużne, w smaku słodkie, słodko-kwaśne i soczyste. W zależności od odmiany uprawnej, kolory owoców oscylują od jasnozielonych, przez różowy, bordowy do granatowego.
Uprawa sadzonki winorośli
Sadzonki winorośli dobrze czują się w nasłonecznionych, odsłoniętych stanowiskach. Ich korzenie wytrzymują temperaturę do -12oC. Odczyn gleby powinien wynosić od około 6,5 do 7,2 pH. Stanowisko dla sadzonki winorośli nie powinno być podmokłe, systematycznie użyźniane. Ważne jest, iż odmiany winorośli mają indywidualne preferencje warunków wzrostu, dlatego warto przed nasadzeniami upewnić się co do charakterystyki danej odmiany sadzonki winorośli.
Odmiany o granatowych owocach:
- Marechal Foch - nowość
- Alden - nowość
- Agat Donskij
- Ajwaz
- Ałyj
- Beta
- Kodrianka
- Muskat Bleu
- Nadieżda Azos
- Nero
- Peage
- Regent
- Rondo
- Schuyler
- Sztołben
- Venus
Odmiany o różowych owocach:
- Canadice - nowość
- Reliance - nowość
- Swenson Red - nowość
- 217-40-3-1
- Arocznyj
- Denał
- Einset Seedless
- Katharina
- Maja
- Mińsk Różowy
- Muskat New York
- Nadieżda Ukrainy
- PG-12
- Rumene
- Zosia