Wygląd i pochodzenie – czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi to krótkowieczna bylina z podrodziny czosnkowych, z rodziny amarylkowatych. Swoim wyglądem przypomina konwalię majową. Charakteryzuje się podziemnymi podłużnymi cebulkami, zielonymi eliptyczno-lancetowatymi liśćmi oraz białymi drobnymi kwiatami, które widoczne są od kwietnia do maja. Czosnek niedźwiedzi rośnie naturalnie w wilgotnych lasach Europy i Azji. W Polsce występuje dość rzadko, a od 2004 roku jest objęty częściową ochroną gatunkową, w związku z czym pozyskiwanie sadzonek czosnku niedźwiedziego ze środowiska naturalnego jest zabronione.
Sadzonki czosnku niedźwiedziego – zastosowanie
Roślina ta, podobnie jak czosnek pospolity, ma liczne właściwości zdrowotne, przy czym jest lżej strawna i nie obciąża tak wątroby. Ponadto, w porównaniu do czosnku pospolitego, czosnek niedźwiedzi nie pozostawia charakterystycznego czosnkowego posmaku w ustach. Zawiera także kilkakrotnie więcej związków siarki, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, mają pozytywne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i pokarmowy, a także wykazują działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, i antynowotworowe. Regularne spożywanie świeżych liści czosnku niedźwiedziego wspomaga również proces odchudzania.
W kuchni używany jest jako składnik sałatek, sosów, dressingów, czy pesto. Liści czosnku niedźwiedziego nie należy gotować, ponieważ tracą swój smak, nie zaleca się również suszenia, gdyż tracą w tym procesie wiele swoich właściwości. Można je natomiast marynować w oliwie, lub konserwować w soli.
Uprawa sadzonki czosnku niedźwiedziego
Uprawa sadzonki czosnku niedźwiedziego wymaga zapewnienia odpowiedniego stanowiska. Należy wybrać stanowisko półcieniste lub cieniste, oraz próchniczą, przepuszczalną, żyzną glebę o lekko kwaśnym odczynie. Sadzonki czosnku niedźwiedziego dobrze rosną pod drzewami liściastymi, można także uprawiać je w donicy. Czosnek niedźwiedzi należy podlewać, by zapewnić mu stale lekko wilgotną glebę, szczególnie wiosną. Co roku, wiosną, zaleca się także wzbogacenie ziemi kompostem. Roślina ta zimuje dobrze, o ile nie ma nadmiaru wilgoci w glebie, co może przyczyniać się do gnicia cebulek.
Liście czosnku niedźwiedziego zbieramy od marca do kwietnia, wtedy są najsmaczniejsze oraz zawierają najwięcej właściwości prozdrowotnych. Zawsze zostawiajmy po kilka młodych listków, by roślina mogła dalej się rozwijać.