Sadzonki agrestu należą do owoców spokrewnionych z porzeczką. Nasza szkółka posiada różne odmiany agrestu. Poszczególne odmiany różnią się przede wszystkim kolorem skórki i miąższu, terminem dojrzewania oraz posiadają zróżnicowany poziom odporności i plenności.
Pochodzenie:
Agrest, pochodzący z Europy, północnozachodniej Afryki i południowozachodniej Azji, ma swoje początki jako roślina ozdobna w ogrodach Francji i Anglii. Z czasem system uprawy został dopasowany do produkcji towarowej i cieszy się popularnością do dzisiaj. Naturalnie rośnie w różnorodnych miejscach – od miejsc wysokogórskich przez lasy.
Zastosowanie agrestu:
Jest rośliną niezawodną w plonowaniu, łatwą w uprawie i mało podatną na choroby i szkodniki. Właściwości agrestu są zarówno użytkowe, jak i produkcyjne. Jednym z najważniejszych plusów rośliny jest duża zawartość luteiny, która wspomaga wzrok oraz wiele pozytywnych dla organizmu kwasów, które działają dobrze na trawienie. Agrest jest doskonałym uzupełnieniem do dań w kuchni, jako słodko-kwaśny dodatek, jak również nadaje się na dżemy, soki i konfitury. W kosmetyce natomiast jest kolejnym owocem, który opóźnia proces starzenia się skóry. Krzewy agrestu dają się bezproblemowo formować, dzięki czemu roślina doskonale sprawdza się jako element ozdobny ogrodu.
Sadzonki agrestu – charakterystyka i uprawa:
Ten wieloletni krzew osiąga wysokość do 0,5 do 1,5 m w zależności od odmiany. Cechą charakterystyczną są niewielkie kolce znajdujące się na pędach. Liście są pięcioklapowe. Agrest jest rośliną samopylną, jednak przy zapylaniu krzyżowym notuje się większe zbiory owoców. Owoce są barwy jasnozielonej lub czerwonawej, o kulistym kształcie, z cienką skórką i soczystym, słodko-kwaśnym miąższem z dużą ilością pestek.
Stanowisko gruntowe dla sadzonek agrestu powinno mieć odczyn lekko kwaśny 5,5-6,5 pH, miejsce piaszczysto-gliniaste, wilgotne i z dużą ilością składników pokarmowych, lekko zacienione. Roślina dobrze znoszą niskie temperatury, aczkolwiek źle znosi miejsca podmokłe i mocno nasłonecznione.
Sadzonki agrestu – odmiany:
Obecnie istnieje bardzo duże zainteresowanie w segmencie spożywczym odmianami bezkolcowymi agrestu. Wynika to głównie z potencjalnego zagrożenia, które wiąże się ze zbiorami i przetwórstwem agrestu z odmiany kolcowej. Istnieje bowiem ryzyko wystąpienia w przetworach, ułamanych kolców z agrestu kolcowego wtedy, gdy zbiór był dokonywany maszynowo. Ten problem znika w pełni w przypadku posiadania upraw agrestu z odmian bezkolcowych.