Pochodzenie porzeczki wywodzi się z terenów Europy (głównie Grecji) oraz północnej Azji, a liczba gatunków wynosi około 150. Aktualnie jej uprawa rozpowszechniona jest w dużej mierze w Europie, a spektrum zastosowań sięga od roślin owocowych przez ozdobne, do nasadzeń biotechnicznych, czyli umocnień skarp i brzegów. W Polsce w produkcji towarowej uprawiana jest głównie porzeczka czarna i czerwona. Mniej popularną – białą i różową spotkać można najczęściej wśród działkowców.
Owoce porzeczki zawierają dużo składników biologicznie czynnych, takich jak: witaminy, zwłaszcza C, antocyjany, pektyny i sole mineralne.
Wysokość krzewów sięga do około 2 metrów, liście są duże, klapowane. Kwitnienie zaczyna się w kwietniu aczkolwiek kwiaty są wrażliwe na przymrozki, dlatego należy pamiętać o odpowiednim miejscu nasadzenia roślin. Porzeczka owocuje w lipcu, a jej owoce to nasiona zamknięte w mięsistej owocni.
Wymagania glebowe sadzonek porzeczki są niewielkie, wystarczające są stanowiska lekkie, wilgotne, żyzne i umiarkowanie nasłonecznione bądź delikatnie zacienione. Mechaniczny zbiór owoców oraz wysoka odporność na choroby nowych odmian decyduje o niskich kosztach uprawy, co gwarantuje jej rentowność.
SADZONKI PORZECZKI:
- Weise Versailes (biała wersalska)
- Losan
- Franken Wonder
- Rondom
- Jonkheer Van Tets
- Detvan
- Bona
- Triton
- Titania
- Tisel ®
- Tiben ®
- Ruben ®
- Gofert ®
- Tihope ®