Znajomość jeżyn przez ludy starożytne sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, a ich popularność obejmuje niemalże cały glob. Złożona systematyka rodziny jeżyny powoduje mnogość odmian. Różnią się one od siebie wyglądem owoców, ich kolorem, a także odpornością na mróz, zimno i choroby czy podatnością na opad owoców z krzaka. Sadzonki jeżyny świetnie radzą sobie na zróżnicowanych terenach. W Polsce można je najczęściej znaleźć dziko na skraju lasów lub łąk.
Sadzonki jeżyny: właściwości
Owoce sadzonki jeżyny, oprócz wartości smakowych i odżywczych, posiadają także właściwości lecznicze – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Działają również pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Liście sadzonki jeżyny stosowane jako napar mają właściwości napotne, wpływają pozytywnie na drogi oddechowe oraz wspomagają leczenie anemii. Jeżyna, prócz wyżej wymienionych walorów, ma także atrakcyjny wygląd. Pięknie prezentują się jej kwiaty i owoce, a także przebarwiające się w okresie jesiennym liście. Dużym atutem jest możliwość spożywania jej owoców prosto z krzaka.
Wygląd – sadzonki jeżyny
Krzew jeżyny osiąga wysokość 1,5m. Pędy sadzonki jeżyny są kolczaste lub bezkolcowe, zielone lub purpurowe. Liście mają kształt dłoniastodzielny, klapowany i piłkowany, w zależności od gatunku: sezonowe, półzimozielone i zimozielone. Kwitnienie pojawia się w połowie maja. Owoce jeżyny to jednonasienne pestkowce, mające kolor niemalże czarny z sinym nalotem i słodkim, słodko-kwaśnym miąższem. Dojrzewają od lipca do września.
Warunki uprawy sadzonek jeżyny
Jeżyny dobrze czują się na glebach lekko kwaśnych. Preferują stanowiska nasłonecznione, ciepłe i żyzne. Gorzej znoszą mrozy oraz silne i zimne powietrze, dlatego ważne jest ich osłanianie przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Przy uprawie sadzonki jeżyny należy pamiętać o odpowiedniej ilości nawadniania roślin. Ważne jest także zapewnienie pędom podparcia, w postaci drabinki lub rusztowania, aby mogły się po nich swobodnie piąć.
Jaką zabezpieczać jeżynę przed mrozem?
Ze względu na Polski klimat, polecamy zabezpieczać sadzonki jeżyny przed silnym wiatrem i mrozem. Do ochrony roślin przed przemarznięciem wykorzystać można agrowłókninę lub słomę. Najlepiej jest okryć sadzonki przed nastaniem pierwszych przymrozków – pod koniec października lub w listopadzie. Jeśli pędy jeżyny rosną na podporach, należy je zdjąć, lekko przyciąć i położyć na ziemi, a następnie nakryć. Pędy można po prostu przysypać ziemią, jeśli nie posiadamy odpowiedniej włókniny lub słomy.