Winorośl, jako jedna z najstarszych roślin, uprawiana była przez starożytne społeczeństwa Bliskiego Wschodu już ponad 4 000 lat p.n.e. i niewykluczone, że wcześniej. Odnotowano, iż w Egipcie wykorzystywanie winogron do produkcji wina, datowane jest na 2 500 rok p.n.e., a wiele odniesień biblijnych czy mitologicznych wskazuje na niemałe znaczenie przemysłu winiarskiego na tych terenach.
Sadzonki winorośli - występowanie
Naturalne środowisko występowania sadzonek winorośli obejmowało rozległe obszary na terenach basenów Morza Śródziemnego, a kultywacja rośliny ma swoje początki w rejonach Gruzji, Armenii oraz Grecji. Ekspansja krzewu objęła Włochy, Portugalię, Tunezje, Hiszpanię i Francję. Z czasem zapotrzebowanie wzrosło, co spowodowało zwiększenie popularności i realizację upraw na terenie całej Europy, częściach Stanów Zjednoczonych i Południowej Afryki. Rolę, jaką odegrało wino w chrześcijańskiej mszy, pomogło utrzymać przemysł po upadku Cesarstwa Rzymskiego, a zakony zachowały i rozwinęły wiele cenionych obszarów produkcji wina w Europie.
Zastosowanie winorośli
Oprócz wina, z czego najbardziej zasłynął krzew, należy pamiętać o innych możliwościach tej rośliny. Owoce sadzonki winorośli są również suszone w celu produkcji rodzynek. Pozostałości po przetwórstwie gron na wina, tzw. wytłoczyny, oraz liście zerwane przed zbiorem owoców są wartościowym składnikiem pasz dla koni i bydła, tudzież nawozu.
Sadzonki winorośli - wygląd
Winorośl jest krzewem pnącym, sięgającym wysokości (w zależności od prowadzenia uprawy) do 40m przy 1,5m obwodzie. Pień jest nieregularny, delikatnie skręcony. Liście są dłoniaste z ząbkowanymi brzegami, połączone z głównym pędem przy pomocy ogonka liściowego. Kwiaty mają charakter wiechów, są drobne, wonne, obupłciowe i owadopylne. Owoce winorośli są zebrane w grona kuliste lub podłużne, w smaku słodkie, słodko-kwaśne i soczyste. W zależności od odmiany uprawnej, kolory owoców oscylują od jasnozielonych, przez różowy, bordowy do granatowego.
Winorośla: sadzonki - najważniejsze informacje
Sadzonki winorośli dobrze czują się w nasłonecznionych, odsłoniętych stanowiskach. Ich korzenie wytrzymują temperaturę do -12oC. Odczyn gleby powinien wynosić od około 6,5 do 7,2 pH. Stanowisko dla sadzonki winorośli nie powinno być podmokłe, systematycznie użyźniane. Ważne jest, iż odmiany winorośli mają indywidualne preferencje warunków wzrostu, dlatego warto przed nasadzeniami upewnić się co do charakterystyki danej odmiany sadzonki winorośli.
Odmiany sadzonek winorośli o jasnych owocach:
Odmiany sadzonek winorośli o granatowych owocach:
- Marechal Foch - nowość
- Alden - nowość
- Agat Donskij
- Ajwaz
- Ałyj
- Beta
- Kodrianka
- Muskat Bleu
- Nadieżda Azos
- Nero
- Peage
- Regent
- Rondo
- Schuyler
- Sztołben
- Venus
Odmiany sadzonek winorośli o różowych owocach:
- Canadice - nowość
- Reliance - nowość
- Swenson Red - nowość
- 217-40-3-1
- Arocznyj
- Denał
- Einset Seedless
- Katharina
- Maja
- Mińsk Różowy
- Muskat New York
- Nadieżda Ukrainy
- PG-12
- Rumene
- Zosia
Opracowano: Katarzyna Woźniak, Licencjonowane Gospodarstwo Szkółkarskie Krystyna Krzewińska
Autor zdjęć: Katarzyna Woźniak
Winorośla: sadzonki - jak przygotwać do posadzenia w gruncie
Tak jak wiele innych roślin owocowych, winorośl najlepiej rośnie w miejscach słonecznych, osłoniętych od wiatru. Istotne jest, aby stanowisko miało odpowiednią ekspozycję na słońce, ponieważ to kluczowy czynnik wpływający na dojrzewanie, a także kolor i smak owoców.
Winorośl preferuje glebę wysoce przepuszczalną, bogatą w składniki odżywcze. Jeśli ziemia jest zbyt ciężka i gliniasta, warto poprawić jej strukturę, dodając np. piasek. Optymalne pH gleby powinno wynosić od 5,5 do 6,5.
Sadzonki winorośli najlepiej sadzić wiosną, po ostatnich przymrozkach. Zaleca się sadzenie młodych roślin w odstępach co najmniej 1,5m, aby zapewnić im wystarczająco dużo miejsca do optymalnego wzrostu. Winorośle należy sadzić na takiej głębokości, aby korzenie były w pełni zakryte, co uchroni je przed przesuszeniem.
Bezpośrednio po posadzeniu i w trakcie pierwszego sezonu winorośl wymaga regularnego podlewania, aby gleba była odpowiednio wilgotna. Winorośle preferują obfitsze, ale rzadsze podlewanie.
Winorośl potrzebuje konstrukcji do wspierania pnących się gałęzi. Jest to ważne, aby roślina mogła naturalnie się rozwijać oraz mieć zapewniony optymalny dostęp światła do liści i gron.
Roślina wymaga umiarkowanego nawożenia. Zbyt duża ilość nawozu może prowadzić do nadmiernego wzrostu zielonej masy kosztem owocowania, dlatego nie należy przesadzać z ilością stosowanego preparatu.
W prawidłowym wzrastaniu winorośli istotną rolę odgrywa przycinanie, które jest kluczowe dla utrzymania zdrowia rośliny i utrzymania wysokiej jakości owoców. Przycinanie najlepiej przeprowadzać podczas spoczynku winorośli, czyli późną zimą lub wczesną wiosną.
Niektóre winorośle mogą być podatne na choroby, takie jak mączniak prawdziwy i szara pleśń oraz na ataki szkodników. Regularne kontrolowanie stanu sadzonek i stosowanie odpowiednich środków ochrony roślin może pomóc w zapobieganiu tym problemom.
Termin zbioru winogron zależy od odmiany winorośli oraz celu, do jakiego mają być przeznaczone. Zazwyczaj owoce zbiera się, gdy osiągną odpowiedni poziom dojrzałości, co można poznać po odpowiednim kolorze i wielkości gron oraz ich smaku.