Blog szkółkarski

W celu wyszukania konkretnego działu, wybierz interesującą Cię kategorię z listy widocznej po lewej stronie.

XII Międzynarodowa Konferencja Sadownicza „Jagodowe Trendy 2016”

Szanowni Państwo!

Jak co roku będziecie mogli się z nami spotkać na XII Międzynarodowej Konferencji Sadowniczej „Jagodowe Trendy 2016”, która odbędzie się w dniach 25-26 lutego, w Powiatowym Centrum Sportu i Rekreacji przy Zespole Szkół Nr 3 na ul. Słowackiego 7 w Kraśniku.

Znajdziecie nas na stoisku nr 86.

Serdecznie zapraszamy!

Zeszyt1-Plan-stoisk

 

Poniżej przedstawiamy program konferencji:

25.02.2016 (czwartek) – hala główna

8.30 Rejestracja uczestników konferencji

9.00 Rozpoczęcie konferencji

9.20 Konieczność działań promocyjnych na rynku owoców jagodowych

(Mirosław Maliszewski, Związek Sadowników RP)

9.45 Organizacyjno-prawne aspekty produkcji cydru (

Tomasz Solis, Związek Sadowników RP)

10.05 Technologiczne podstawy produkcji cydru (Artur Dubaj, Ambra SA)

10.30 Nowe strategie w zwalczaniu szkodników w uprawach jagodowych

(dr Mirosław Korzeniowski, Bayer Sp. z o.o.)

11.00 Wpływ biostymulacji na ilościowe i jakościowe cechy truskawek

(Krzysztof Oksentowicz, Timac Agro Polska Sp. z o.o.)

11.30 Produkcja porzeczek z deserowym przeznaczeniem owoców

(dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. Brzezna)

11.50 Ekologiczna produkcja porzeczki czarnej alternatywą dla produkcji konwencjonalnej

(Karolina Lisiecka, Gospodarstwo Sadownicze)

12.10 Przerwa

13.30 Przyczyny słabego zawiązywania owoców porzeczek

(dr hab. Monika Bieniasz, UR w Krakowie)

13.50 Najnowsze propozycje w ofercie ciągników New Holland dla sadownictwa

(Łukasz Chęciński,CNH Industrial Polska Sp. z o.o.)

14.20 Biologiczne możliwości ochrony maliny i truskawki przed Botrytis cinerea i Phytophtorą

(Marja-Leena Lahdenpera, Lallemand, Finlandia)

15.00 Wykorzystanie grzybów Trichoderma spp. oraz bakterii Bacillus subtilis

w uprawie gatunków jagodowych (dr hab. Jacek Nawrocki, UR w Krakowie)

15.20 Entomopatogeniczne nicienie w zwalczaniu szkodników roślin jagodowych

(dr hab. Edyta Górska-Drabik, dr hab. Katarzyna Golan, UP w Lublinie)

15.40 Możliwości podwyższania odporności roślin jagodowych na szkodniki poprzez

ich odżywianie (dr hab. Katarzyna Golan , dr hab. Edyta Górska-Drabik, UP w Lublinie)

16.00 Alternatywne metody ochrony roślin jagodowych przed szkodnikami

(dr Michał Pniak, UR w Krakowie)

16.20 Dlaczego sadzonki malin z in vitro?

(mgr Joanna Jagła, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.)

16.40 Sterowana produkcja owoców jeżyny

(dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. Brzezna)

17.00 Dyskusja, podsumowanie pierwszego dnia konferencji, losowanie nagród

 

25.02.2016 (czwartek) – sala na galerii

Sesja tematyczna – Przechowywanie owoców jagodowych

oraz uprawa gatunków pestkowych

11.40 Nowe rozwiązania wpływające na trwałość przechowalniczą

owoców jagodowych (dr Paweł Michalski, UP w Lublinie)

12.00 Choroby drewna i kory gatunków pestkowych(dr Beata Hetman, UP w Lublinie)

12.20 Wykorzystanie biostymulatorów w uprawie wiśni (dr Magdalena Kapłan, UP w Lublinie)

12.40 Wybór podkładki i odmiany kluczem do sukcesu w uprawie śliw

(dr Mirosław Sitarek IO, w Skierniewicach)

13.10 Perspektywy i dylematy w towarowej uprawie derenia jadalnego(dr Iwona Szot, UP w Lublinie)

13.30 Zakończenie sesji tematycznej – dyskusja

 

26.02.2016 (piątek) – hala główna

9.00 Rozpoczęcie drugiego dnia konferencji

9.05 Opłacalność uprawy maliny w ekologii i konwencji

(dr Dariusz Paszko, UP w Lublinie)

9.25 Technika wykonywania zabiegów herbicydami w uprawach jagodowych

(dr hab. Stanisław Parafiniuk, UP w Lublinie)

9.50 Warunki hydroklimatyczne w Polsce oraz zasady prawne korzystania z wód

w uprawach sadowniczych (dr hab. Jerzy Kozyra, IUNG w Puławach)

10.15 Zarządzanie nawadnianiem w uprawach jagodowych z wykorzystaniem

najnowszych technologii informatycznych (dr Rafał Wawer, IUNG w Puławach)

10.40 Preparaty biostymulujące w uprawach jagodowych

(Zbigniew Marek, Timac Agro Polska Sp. z o.o. )

11.10 Systemy wspierania decyzji w ochronie upraw jagodowych

(Tomasz Gasparski, Bayer Sp. z o.o.)

11.40 Zarządzanie zapylaniem oraz biologiczne biostymulatory w uprawach jagodowych

(Tomasz Domański, Koppert Polska Sp. z o.o.)

12.10 Przerwa

13.15 Zapylanie kwiatów a jakość owoców maliny czerwonej w uprawie pod osłonami

(prof. dr hab. Edward Żurawicz, IO w Skierniewicach)

13.40 Rokitnik w świecie – wybrane zagadnienia z konferencji ISA-2015 w Indiach

(prof. dr hab. Stanisław Pluta, IO w Skierniewicach)

14.05 Nowe standardy jakości sadzonek malin (Mariusz Podymniak, Hortus Media/jagodnik.pl)

14.30 Jak prowadzić pędy malin, aby uniknąć chorób i braków żywieniowych w roślinie?

(Mariusz Padewski, DLV Plant UK)

15.10 Nawożenie malin w uprawach ekologicznych (dr hab. Zbigniew Jarosz, UP Lublin)

15.30 Ocena kilkunastu odmian maliny w różnych systemach uprawy gleby – Malinowe Factory 2015

(dr Paweł Krawiec UP Lublin, Mariusz Podymniak, Tomasz Werner, Hortus Media/jagodnik.pl)

15.50 Dyskusja, podsumowanie konferencji, konkurs z nagrodami

 

Źródło: http://www.krasnikjagodowetrendy.pl/program/

 

Comments for this post are closed.

Promocja na trzyletnie sadzonki borówki

Zapraszamy do skorzystania z promocji na sadzonki borówki w pojemnikach 2L. Sadzonki są trzyletnie, zdrowe i silne. Cena promocyjna: 5,95zł za sadzonkę Dotyczy wyłącznie zakupów hurtowych. Promocja …

Czytaj więcej


Sadzenie malin – poradnik dla początkujących ogrodników na temat zakupu, wyboru i uprawy najlepszych sadzonek malin

Maliny to, obok truskawek, jedne z chętniej uprawianych w Polsce owoców. Ich uprawa nie jest wymagająca, a posiadanie krzewów malinowych w przydomowym ogrodzie, pozwala cieszyć się pysznymi owocami …

Czytaj więcej


Sadzonki truskawek – wszystko, co musisz wiedzieć przed rozpoczęciem uprawy w swoim ogrodzie czy balkonie

Truskawki to niezaprzeczalny smak lata. Wielu osobom kojarzą się z wakacjami na wsi, gdy mogli cieszyć się smakiem tych owoców zerwanych prosto z krzaka. Nie bez powodu to jedne z najchętniej uprawianych …

Czytaj więcej