
Dlaczego warto mrozić owoce?
Pogoda za oknem nie rozpieszcza. Komu nie tęskno do ciepłych słonecznych dni oraz zajadania się pysznymi owocami prosto z krzaczka? Zanim doczekamy się upragnionych pierwszych plonów możemy zafundować sobie namiastkę tego dzięki mrożonkom.
Dlaczego warto mrozić owoce?
Mrożonki poddane procesowi zamrażania w ciągu kilku godzin od zbioru, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Są również bardzo dobrą alternatywą dla świeżych owoców zakupionych w sklepie w okresie zimowym, które są mocno zakonserwowane na potrzeby importu i mało smaczne.
Owoce przed mrożeniem są myte i oczyszczane, dlatego też jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu będą one dobrym sposobem na szybki i bardzo zdrowy posiłek. Wystarczy je np. wrzucić do blendera razem z jajkami, mlekiem i mąką, po czym wlać na patelnię i voilà! Mamy smaczny zdrowy omlet. Takie owoce doskonale nadają się również do bardzo modnych ostatnimi czasy koktajli.
Jak wiadomo, najlepsze mrożonki, to te własne. Ale jeżeli nie macie swoich zapasów w zamrażarce, nie martwcie się – te zakupione w sklepie są równie zdrowe. Warto jednak dla pewności zawsze przed włożeniem ich do koszyka przeczytać skład, czy nie ma w nich żadnych niepożądanych dodatków.