Heban® odmiana powtarzająca owocowanie o ciemno purpurowym kolorze owoców. Zgłoszona do tymczasowej ochrony prawnej w grudniu 2019 roku.
Pochodzenie: Odmiana polska, wyhodowana w Spółce Niwa Hodowla Roślin Jagodowych w Brzeznej. Rodowód złożony, z udziałem min. odmiany ‘Bristol’, ‘Polana’ oraz ‘Polka’. Autorem odmiany jest dr Agnieszka Orzeł.
Krzew: Roślina wydaje małą liczbę odrostów korzeniowych. Wzrost pędów silny, Dojrzewanie owoców przebiega na 1/3 części tegorocznego pędu. Młode i starsze pędy pokryte są licznymi, silnymi kolcami.
Owoce: Owoce średniej wielkości (3,5-4,0 g). Kolor ciemno-purpurowy, z połyskiem, w kształcie stożka. Są bardzo smaczne. Charakteryzują się wyższą zdolnością antyoksydacyjną w porównaniu do czarnej maliny ‘Jewel’ (wyższa zawartość wskaźnika antyoksydacyjnego DPPH ). Owoce zawierają również wysoką zawartość kwasu askorbinowego (254,1 mg/100 g), wyższą od odmiany ‘Jewel’ (177,6 mg/100g).
Dojrzewanie owoców: Na pędach tegorocznych rozpoczyna się w późnym terminie, pod koniec sierpnia. Dojrzewanie owoców na pędach dwuletnich rozpoczyna się w połowie czerwca.
Przydatność odmiany: Odmiana deserowa lub z przeznaczeniem przetwórczym.
Podatność na choroby: Rośliny są zdrowe, mało podatne na choroby pędów i korzeni.