Malina Heban – charakterystyka
Malina Heban to polska odmiana maliny, która cechuje się wyjątkowym, bardzo zbliżonym do jeżyny, wyglądem i pysznym smakiem. Jest ceniona przez profesjonalnych plantatorów, jak i ogrodników-hobbystów ze względu na dość wysoką plenność, odporność na choroby i nietypowe owoce. Sadzonki maliny Heban stanowią doskonały wybór dla wszystkich, którzy chcą wprowadzić różnorodność do swoich upraw.
Heban® odmiana powtarzająca owocowanie o ciemno purpurowym kolorze owoców. Zgłoszona do tymczasowej ochrony prawnej w grudniu 2019 roku.
Pochodzenie: Odmiana polska, wyhodowana w Spółce Niwa Hodowla Roślin Jagodowych w Brzeznej. Rodowód złożony, z udziałem min. odmiany ‘Bristol’, ‘Polana’ oraz ‘Polka’. Autorem odmiany jest dr Agnieszka Orzeł.
Krzew: Roślina wydaje małą liczbę odrostów korzeniowych. Wzrost pędów silny, Dojrzewanie owoców przebiega na 1/3 części tegorocznego pędu. Młode i starsze pędy pokryte są licznymi, silnymi kolcami.
Owoce: Owoce średniej wielkości (3,5-4,0 g). Kolor ciemno-purpurowy, z połyskiem, w kształcie stożka. Są bardzo smaczne. Charakteryzują się wyższą zdolnością antyoksydacyjną w porównaniu do czarnej maliny ‘Jewel’ (wyższa zawartość wskaźnika antyoksydacyjnego DPPH ). Owoce zawierają również wysoką zawartość kwasu askorbinowego (254,1 mg/100 g), wyższą od odmiany ‘Jewel’ (177,6 mg/100g).
Dojrzewanie owoców: Na pędach tegorocznych rozpoczyna się w późnym terminie, pod koniec sierpnia. Dojrzewanie owoców na pędach dwuletnich rozpoczyna się w połowie czerwca.
Przydatność odmiany: Odmiana deserowa lub z przeznaczeniem przetwórczym.
Podatność na choroby: Rośliny są zdrowe, mało podatne na choroby pędów i korzeni.
Malina Heban – wygląd owoców i krzewów
Silne pędy malin Heban pokryte są licznymi, dość ostrymi kolcami. Są lekko wygięte, nie wydają dużej ilości odrostów korzeniowych, co ułatwia ich pielęgnację i formowanie. Dorastają do około 1,5 metra wysokości.
Owoce maliny Heban dojrzewają w lipcu i są bardzo podobne do jeżyn. Cechuje je purpurowy, niemal czarny kolor. Ich smak określany jest jako wyrazisty, aromatyczny, bardzo słodki i lekko kwaskowaty. Doskonale nadają się do spożycia na surowo, jak i do produkcji przetworów – dżemów, konfitur, nalewek, kompotów czy syropów. Wyjątkowy wygląd malin Heban sprawia, że są niezwykłym dodatkiem do deserów i ciast. Owoce są bardzo jędrne, dlatego po zbiorze nie tracą świeżości, nie gniją i nie pleśnieją. Ułatwia to ich przechowywanie i transport, co szczególnie doceniają profesjonalni plantatorzy. Zachowują swoje właściwości także przy mrożeniu.
Sadzonki malin Heban – warunki uprawy
Sadzonki malin Heban nie są skomplikowane w uprawie. Zyskały uznanie dzięki swojej wysokiej plenności i odporności na popularne wśród malin choroby. Krzewy dobrze radzą sobie w zróżnicowanych warunkach klimatycznych, jednak warto pamiętać, że preferują stanowiska słoneczne oraz żyzną, dobrze przepuszczalną glebę. W okresach suszy warto je podlewać, aby móc cieszyć się dużą ilością soczystych owoców. Zalecane jest także stosowanie nawozów organicznych, które wspierają rozwój i owocowanie sadzonek.
Malina Heban z oferty naszego gospodarstwa szkółkarskiego
Jeśli szukasz wyjątkowej odmiany malin, która zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem, Heban to świetny wybór. W Licencjonowanym Gospodarstwie Szkółkarskim Krzewiński dbamy o to, aby nasze krzewy owocowe były czyste odmianowo i w doskonałej kondycji. Są przygotowane do posadzenia ich w gruncie, a zdrowe korzenie sprzyjają lepszej adaptacji i obfitemu owocowaniu w przyszłości. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z odmianami malin, dostępnymi w naszej ofercie!