Prosty trik na mrożenie owoców
Lato chyli się ku końcowi. Co prawda sezon owocowy jeszcze się nie skończył, ale warto już teraz przygotować zimowe zapasy.
Jednym z najlepszych sposobów na przechowanie owoców sezonowych jest ich zamrożenie. Dzięki temu procesowi zachowamy nie tylko większość witamin i minerałów, ale również doskonały smak! No bo w końcu żaden owoc hodowany w szklarni nie może równać się z tym dojrzewającym w słońcu.
Często spotykanym problemem przy mrożonych owocach jest konieczność rozmrażania całego opakowania, choć czasem potrzeba nam dosłownie kilka sztuk. Chcielibyśmy Wam przedstawić bardzo prosty sposób jak sobie z tym poradzić:
- W pierwszej kolejności najeży przygotować miejsce: wyjąć jedną pustą szufladę zamrażarki, bądź przygotować płaską dużą tacę jeżeli posiadamy zamrażarkę otwieraną od góry (w tym przypadku trzeba również postarać się o odpowiednie przygotowanie jej wnętrza, tak aby można było postawić tacę na płasko).
- Umyte owoce należy odsączyć z wody, tak aby były możliwie najbardziej suche.
- Następnie przygotowaną szufladę/tacę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej owoce w taki sposób aby się wzajemnie nie dotykały.
- Włożyć szufladę/tacę do zamrażarki. W razie potrzeby poprawić owoce, zamknąć i czekać aż będą zmrożone.
- Wyjąć szufladę/tacę i owoce poporcjować w woreczkach do mrożenia wg własnego uznania.
Prawda, że proste? 🙂