Bananowo-cynamonowe babeczki z truskawką
Słodkie babeczki kojarzą się głównie z deserem, ale mogą być także alternatywą na smaczne śniadanie. W poniższym przepisie wykorzystaliśmy własnoręcznie zebrane mrożone truskawki – dzięki temu ich smak jest słodki i wyrazisty w przeciwieństwie do truskawek importowanych, które są dostępne w zimie w sklepach. Jeżeli do babeczek użyjemy syropu klonowego zamiast cukru będą one idealne nawet dla najmłodszych dzieci (pod warunkiem, że nie mają alergii na inne składniki), a także dla osób które dbają o linię. Świetną alternatywą dla cukru jest także mocno dojrzały banan – wtedy nie ma potrzeby używania żadnych dodatkowych substancji słodzących.
SKŁADNIKI:
- 20 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki syropu klonowego lub3 łyżki cukru
- banan
- szklanka mleka
- jajko
- małe truskawki (jedna na babeczkę)
- 3 łyżki oliwy
WYKONANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Truskawki wyjmujemy do rozmrożenia na talerz przykryty papierowym ręcznikiem. Do jednej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon, cukier jeżeli go używamy). W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre (banan, mleko, jajko, oliwa, syrop klonowy – jeżeli używamy go zamiast cukru). Banana można rozgnieść widelcem, lub podzielić na niewielkie kawałki i całość zmiksować. Następnie łączymy obie zawartości misek. Do wgłębień w silikonowej foremce wlewamy ok 1 – 1,5 cm ciasta, następnie wkładamy truskawki i uzupełniamy ciastem do samej krawędzi formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny. Zalecamy jednak, aby po 20 minutach sprawdzić ile czasu wymagają jeszcze babeczki, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.