Sadzonki kolcowoju pospolitego

KOLCOWÓJ POSPOLITY | LYCIUM BARBARUM

nq1

 

Kolcowój pospolity, którego większość z nas kojarzy głównie od nazwy owoców – JAGODY GOJI – od lat podbija serca ludzi na całym świecie. To wszystko za sprawą wielu prozdrowotnych właściwości jego owoców.

Owoce Goji:

  • zawierają ogromne ilości witaminy C. W 100g suszonych owoców jagód jest jej aż 2500mg – ten wynik sprawia, że są na trzecim miejscu wśród jej naturalnych źródeł.
  • zawierają witaminy B1, B2, B6 i E, a także aż 11 minerałów i 22 śladowe minerały
  • opóźniają procesy starzenia, a także wspomagają budowę nowych i regenerację zniszczonych komórek
  • wzmacniają kości i stawy
  • mają wpływ na poprawę wzroku
  • wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego
  • wspomagają proces odchudzania
  • wskazują działanie antynowotworowe
  • usprawniają pamięć
  • poprawiają nastrój i likwidują zmęczenie
  • są skuteczne w procesach odtruwania wątroby,nawet przy ciężkich zatruciach chemicznych
  • w medycynie chińskiej mają zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, między innymi: przy chorobach nerek, serca, płuc, czy dolegliwościach reumatycznych
  • zalecane są osobom w każdym wieku, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących piersią. Są doskonałym naturalnym suplementem diety zapewniającym zdrowie i długowieczność

Kolcowój pospolity jest uprawiany głównie w prowincji Ning-xia. Krzew dorasta do 3m wysokości, ma zwisające gałęzie pokryte kolcami oraz bardzo ładne purpurowo-fioletowe kwiaty.

Kolcowój jest od tysięcy lat bardzo cenioną rośliną w Azji ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. W Anglii znany jest od XVIII wieku jako Duke of Argyll’s Tea Tree i jest uznawany za roślinę jadalną oraz ozdobną. W XXI wieku owoce kolcowoju – Goji – stały się bardzo popularne wśród entuzjastów zdrowej żywności na całym świecie.

Owoce Goji są jadalne po osiągnięciu pełnej dojrzałości. Niektóre gatunki roślin z rodziny psiankowatych, w tym kolcowój, zawierają w niedojrzałych (zielonych) owocach solaninę, która może powodować m.in. ostre zatrucia pokarmowe.

 Należy pamiętać, aby spożywać wyłącznie dojrzałe jagody kolcowoju.

NQ-1

roll up konf kamcz wpis

Zapraszamy na II Konferencję Kamczacką!

Serdecznie zapraszamy Państwa na II Konferencję Kamczacką, która odbędzie się już 9 listopada w Ożarowie Mazowieckim w miejscu MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel Sp. z o. o. na ulicy Poznańskiej …

Czytaj więcej


clock-594178_960_720

Zmiana godzin pracy

Od poniedziałku (30.10) zmieniamy godziny pracy. Firma będzie czynna od 7:30 do 15:00.

Czytaj więcej


KK15

II Konferencja Kamczacka – już niebawem!

2 lata temu mieliśmy przyjemność brać udział w pierwszej polskiej konferencji poświęconej w całości jagodzie kamczackiej. Już 9 listopada w Ożarowie Mazowieckim odbędzie się druga odsłona …

Czytaj więcej