Sadzonki kolcowoju pospolitego

KOLCOWÓJ POSPOLITY | LYCIUM BARBARUM

Pochodzenie rośliny ma miejsce w Chinach gdzie jest uprawiany głównie w prowincji Ning-xia. Jednak szybko zdobył na popularności co spowodowało rozprzestrzenienie się jej na inne rejony świata. W Anglii znany jest od XVIII wieku jako Duke of Argyll’s Tea Tree i jest uznawany za roślinę jadalną oraz ozdobną. W XXI wieku owoce kolcowoju – goji – stały się bardzo popularne wśród entuzjastów zdrowej żywności na całym świecie. W Polsce jest rośliną uprawną.

Kolcowój jest od tysięcy lat bardzo cenioną rośliną w Azji ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. W medycynie chińskiej owoce mają zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, między innymi: przy chorobach nerek, serca, płuc, czy dolegliwościach reumatycznych. Kolcowój pospolity, którego większość z nas kojarzy głównie od nazwy owoców – jagody goji – od lat podbija serca ludzi na całym świecie. To wszystko za sprawą wielu prozdrowotnych właściwości jego owoców, takich jak:

  • zawartość ogromnych ilości witaminy C (100g suszonych owoców jagód jest jej aż 2500 mg) – ten wynik sprawia, że są na trzecim miejscu wśród jej naturalnych źródeł
  • obecność witaminy B1, B2, B6 i E, a także aż ponad 11 minerałów
  • opóźnia procesy starzenia, a także wspomagają budowę nowych i regenerację zniszczonych komórek
  • wzmacnia kości i stawy
  • ma wpływ na poprawę wzroku
  • wzmacnia i regulują pracę układu trawiennego
  • wspomaga proces odchudzania
  • wykazuje działanie antynowotworowe
  • usprawnia pamięć
  • wspomaga walkę z nadciśnieniem
  • poprawia nastrój i likwidują zmęczenie
  • jest skuteczny w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach chemicznych
  • zalecany jest osobom w każdym wieku, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • jest doskonałym naturalnym suplementem diety zapewniającym zdrowie i długowieczność

Krzew dorasta do 3 m wysokości, ma zwisające gałęzie pokryte kolcami oraz bardzo ładne purpurowo-fioletowe kwiaty. Kwitnie od czerwca do pierwszych przymrozków. Liście mają pokrój lancetowaty, długości do 6 cm. Owoce są nieco podłużne do 2 cm, czerwone i bardzo delikatne. Przy zbiorze strąca się je z krzewu, a nie zrywa. Są lekkie, o niskiej zawartości soków, dzięki czemu świetnie nadają się do suszenia.

Wymagania glebowe krzewu nie są duże. Wystarczy gleba o dobrej przepuszczalności, lekko żyzna. Sadzonki kolcowoju pospolitego są odporne na mróz (nawet do -26oC), suszę i wysoką temperaturę oraz zanieczyszczenia powietrza. Nie tolerują jednak podłoża podmokłego i ciężkiego. Stanowisko powinno być ciepłe i dobrze nasłonecznione. Roślina wymaga przycinania w okolicach wiosny.

Owoce goji są jadalne po osiągnięciu pełnej dojrzałości. Niektóre gatunki roślin z rodziny psiankowatych, w tym kolcowój, zawierają w niedojrzałych (zielonych) owocach solaninę, która może powodować m.in. ostre zatrucia pokarmowe.

Należy pamiętać, aby spożywać wyłącznie dojrzałe jagody kolcowoju.

SADZONKI KOLCOWOJU POSPOLITEGO:

Opracowano: Katarzyna Woźniak, Licencjonowane Gospodarstwo Szkółkarskie Krystyna Krzewińska
Autor zdjęć: Katarzyna Woźniak

Praca przy zbiorach

Zapraszamy do pracy przy zbiorach truskawki. Obecnie płacimy 3zł za łubiankę. Praca jest od poniedziałku do soboty. Godziny elastyczne. Szczegółowe informacje pod numerem telefonu: 608572872 lub …

Czytaj więcej


2 edycja dni jagodowych – zapraszamy!

Zapraszamy w ten weekend (27-28.06.2020) na drugą odsłonę weekendu z jagodą kamczacką. Zasady obowiązują te same co na naszym pierwszym jagodowym spotkaniu.

Czytaj więcej


Weekend o smaku jagody kamczackiej!

Zapraszamy już w ten weekend na dni otwarte naszej plantacji z jagodą kamczacką. Oferujemy Państwu możliwość spędzenia miłego czasu z rodziną na małym pikniku, gdzie będzie można najeść …

Czytaj więcej