Malinojeżyna jest mieszańcem dwóch gatunków roślin – maliny właściwej oraz jeżyny krzewiastej. Została wyhodowana w 1962 roku w Szkockim Instytucie Produkcji Roślinnej.
Malinojeżyna z racji soczystych, słodkich owoców idealnie nadaje się na przetwory, nalewki, soki lub wina.
Roślina jest krzewem o silnym wzroście, dochodzącym nawet do 4 m. Długie, giętkie pędy posiadają małe kolce. Charakterystyczną cechą jest brak rozłogów co nie powoduje rozrastania się na boki. Malinojeżyna owocuje w lipcu i sierpniu, a zbiory są bardzo obfite. Jej owoce są podłużne, do 5 cm długości, słodkie, soczyste, ciemnoczerwone, a przy pełnej dojrzałości bordowe.
Stanowisko dla sadzonek malinojeżyny powinno być umiarkowanie wilgotne, próchnicze, przepuszczalne, o lekko kwaśnym odczynie pH gleby. Krzew lubi stanowiska nasłonecznione, ochronione od większych zrywów wiatru, z dala od miejsc ostojowych dla wody i mrozów, na które jest mniej odporny.