Blog szkółkarski

W celu wyszukania konkretnego działu, wybierz interesującą Cię kategorię z listy widocznej po lewej stronie.

Syrop z malin – najlepsze lekarstwo na przeziębienie

Sezon przeziębieniowy w pełni. Pogoda za oknem idealnie sprzyja rozwojowi różnych infekcji. Tym, którzy stawiają na naturalne metody leczenia, na pomoc może przyjść syrop z malin.

Dlaczego warto w okresie jesiennym stosować ten syrop?

Owoce malin bogate są w witaminy dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Na poprawę odporności pozytywny wpływ ma także zawarty w nich kwas elagowy, który przy okazji jest silnym antyoksydantem. Maliny mają też działanie przeciwgorączkowe (pobudzają czynność gruczołów potowych, a parujący ze skóry pot powoduje obniżenie temperatury ciała).  Pomogą nam również w walce z jelitówką, ponieważ zmniejszają biegunkę oraz hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za zatrucie, natomiast potas zawarty w malinach pomoże nam wyregulować gospodarkę wodno-elektrolitową.

Jak wykonać syrop malinowy?

Syrop malinowy jest bardzo prosty do zrobienia, a co najważniejsze, jeżeli nie zrobiliśmy go w sezonie, to możemy go wykonać również z mrożonych owoców (jak już kiedyś pisaliśmy TUTAJ, mrożone owoce nie tracą na wartościach odżywczych). Poniżej opisany przepis różni się od wielu innych tym, że owoce nie zostają poddane obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowujemy więcej cennych substancji. Dodatkowym jego atutem jest zawartość miodu zamiast cukru, który również posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

517713554_0d525ae37b_z

Co potrzebujemy?

  • 1 kg malin
  • sok z całej cytryny
  • ok 100 ml miodu

Opcjonalnie:

  • korzeń imbiru
  • cukier

Maliny blendujemy na gładką papkę, dodajemy miód oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać do 14 dni.

Aby wzmocnić jego zdrowotne właściwości polecamy dodać do niego sok z imbiru:

Obrany i pokrojony w plastry imbir zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę aby puścił soki. Tak przygotowany syrop odcedzamy i dodajemy do wyżej opisanego syropu. Odstawiamy do lodówki.

Podajemy 1 łyżkę 3 razy dziennie.

Ze względu na zawartość miodu nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia.

 

Źródło:

Klik

 

Comments for this post are closed.

Promocja na mrożone owoce jagody kamczackiej

Pisaliśmy całkiem niedawno o wyjątkowych zaletach jagody kamczackiej. Są to bez wątpienia niebywale zdrowe owoce. Niestety wiosna dopiero ledwo się nam zaczęła a na dojrzałe owoce trochę wszyscy …

Czytaj więcej


Treści na naszym blogu

Jest nam bardzo miło, że regularnie śledzą Państwo publikowane przez nas wpisy. Mając na uwadze Państwa wygodę, o nowych treściach zawsze informujemy na naszej stronie na facebooku. Znajdą nas …

Czytaj więcej


Jakie właściwości mają orzechy laskowe? Gdzie kupić sadzonki?

Wiele osób chociaż trochę interesujących się zagadnieniem zdrowego odżywiania z pewnością wie, że warto jeść wszelkiego rodzaju orzechy. Jest to ważny składnik w zdrowej i zbilansowanej diecie. …

Czytaj więcej