Blog szkółkarski

W celu wyszukania konkretnego działu, wybierz interesującą Cię kategorię z listy widocznej po lewej stronie.

Syrop z malin – najlepsze lekarstwo na przeziębienie

Sezon przeziębieniowy w pełni. Pogoda za oknem idealnie sprzyja rozwojowi różnych infekcji. Tym, którzy stawiają na naturalne metody leczenia, na pomoc może przyjść syrop z malin.

Dlaczego warto w okresie jesiennym stosować ten syrop?

Owoce malin bogate są w witaminy dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Na poprawę odporności pozytywny wpływ ma także zawarty w nich kwas elagowy, który przy okazji jest silnym antyoksydantem. Maliny mają też działanie przeciwgorączkowe (pobudzają czynność gruczołów potowych, a parujący ze skóry pot powoduje obniżenie temperatury ciała).  Pomogą nam również w walce z jelitówką, ponieważ zmniejszają biegunkę oraz hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za zatrucie, natomiast potas zawarty w malinach pomoże nam wyregulować gospodarkę wodno-elektrolitową.

Jak wykonać syrop malinowy?

Syrop malinowy jest bardzo prosty do zrobienia, a co najważniejsze, jeżeli nie zrobiliśmy go w sezonie, to możemy go wykonać również z mrożonych owoców (jak już kiedyś pisaliśmy TUTAJ, mrożone owoce nie tracą na wartościach odżywczych). Poniżej opisany przepis różni się od wielu innych tym, że owoce nie zostają poddane obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowujemy więcej cennych substancji. Dodatkowym jego atutem jest zawartość miodu zamiast cukru, który również posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

517713554_0d525ae37b_z

Co potrzebujemy?

  • 1 kg malin
  • sok z całej cytryny
  • ok 100 ml miodu

Opcjonalnie:

  • korzeń imbiru
  • cukier

Maliny blendujemy na gładką papkę, dodajemy miód oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać do 14 dni.

Aby wzmocnić jego zdrowotne właściwości polecamy dodać do niego sok z imbiru:

Obrany i pokrojony w plastry imbir zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę aby puścił soki. Tak przygotowany syrop odcedzamy i dodajemy do wyżej opisanego syropu. Odstawiamy do lodówki.

Podajemy 1 łyżkę 3 razy dziennie.

Ze względu na zawartość miodu nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia.

 

Źródło:

Klik

 

Comments for this post are closed.

Nowa odmiana truskawki jakiej jeszcze nie było!

Co roku staramy się zaskakiwać Państwa czymś nowym w naszej ofercie. Dziś chcielibyśmy zwrócić Państwa uwagę na nową odmianę truskawki, jaka pojawiła się w naszej ofercie. Jest to wyjątkowa …

Czytaj więcej


Czy znasz już nasze tegoroczne nowości?

W seoznie 2022/2023 postanowiliśmy postawić na coś zupełnie nowego, coś co odbiega dosyć znacząco od naszych dotychczasowych wyborów oferowanych przez nas sadzonek. W tym roku kupią u nas Państwo… …

Czytaj więcej


Nowa metoda rozmnażania sadzonek malin z roślin matecznych

Postęp w każdej dziedzinie jest czynnikiem koniecznym do funkcjonowania w dzisiejszym świecie. Jak się mawia – ten kto stoi w miejscu, tak jakby się cofał. W związku z tym stale szukamy nowych …

Czytaj więcej