Blog szkółkarski

W celu wyszukania konkretnego działu, wybierz interesującą Cię kategorię z listy widocznej po lewej stronie.

Syrop z malin – najlepsze lekarstwo na przeziębienie

Sezon przeziębieniowy w pełni. Pogoda za oknem idealnie sprzyja rozwojowi różnych infekcji. Tym, którzy stawiają na naturalne metody leczenia, na pomoc może przyjść syrop z malin.

Dlaczego warto w okresie jesiennym stosować ten syrop?

Owoce malin bogate są w witaminy dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Na poprawę odporności pozytywny wpływ ma także zawarty w nich kwas elagowy, który przy okazji jest silnym antyoksydantem. Maliny mają też działanie przeciwgorączkowe (pobudzają czynność gruczołów potowych, a parujący ze skóry pot powoduje obniżenie temperatury ciała).  Pomogą nam również w walce z jelitówką, ponieważ zmniejszają biegunkę oraz hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za zatrucie, natomiast potas zawarty w malinach pomoże nam wyregulować gospodarkę wodno-elektrolitową.

Jak wykonać syrop malinowy?

Syrop malinowy jest bardzo prosty do zrobienia, a co najważniejsze, jeżeli nie zrobiliśmy go w sezonie, to możemy go wykonać również z mrożonych owoców (jak już kiedyś pisaliśmy TUTAJ, mrożone owoce nie tracą na wartościach odżywczych). Poniżej opisany przepis różni się od wielu innych tym, że owoce nie zostają poddane obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowujemy więcej cennych substancji. Dodatkowym jego atutem jest zawartość miodu zamiast cukru, który również posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

517713554_0d525ae37b_z

Co potrzebujemy?

  • 1 kg malin
  • sok z całej cytryny
  • ok 100 ml miodu

Opcjonalnie:

  • korzeń imbiru
  • cukier

Maliny blendujemy na gładką papkę, dodajemy miód oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać do 14 dni.

Aby wzmocnić jego zdrowotne właściwości polecamy dodać do niego sok z imbiru:

Obrany i pokrojony w plastry imbir zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę aby puścił soki. Tak przygotowany syrop odcedzamy i dodajemy do wyżej opisanego syropu. Odstawiamy do lodówki.

Podajemy 1 łyżkę 3 razy dziennie.

Ze względu na zawartość miodu nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia.

 

Źródło:

Klik

 

Comments for this post are closed.

Wolne stanowiska pracy!

Szanowni Państwo, poszukujemy kandydatów na następujące stanowiska: kierowca autobusu pracownik obsługi klienta pracownik produkcji ogrodniczej Szczegóły dostępne są na naszym profilu OLX, gdzie …

Czytaj więcej


Przerwa Świąteczna

Szanowni Państwo, W dniach 02.04.21 – 05.04.21 nasza firma będzie nieczynna. Na zakupy zapraszamy zaraz po Świętach, pracować będziemy wtedy już w regularnym wymiarze czasu – w dni powszednie …

Czytaj więcej


Zapraszamy na zakupy w sklepie internetowym!

W końcu zza chmur wychyla się słońce, śnieg topnieje, nasze termometry pokazują wartości na plusie… Jeszcze mamy luty, ale już czuć powiew wiosny! Teraz jest idealna pora żeby pomyśleć …

Czytaj więcej